2020. július 26., vasárnap

Mohos-tőzegláp és Szent Anna-tó - 2020. július 25.

Az előző bejegyzésemben azt írtam, hogy tavaly nagyon sokat utaztunk, kirándultunk, sokfelé jártunk. Nos, most pont az ellenkezőjét írhatom: idén sehol sem voltunk - tavaly nyár óta sehová sem kirándultunk. Eleinte azért, mert ősszel és télen az időnk meg az anyagiak sem engedték (felújítás zajlott), utána, amikor már a két előző ok miatt mehettünk volna, már nem lehetett. És idén több napos nyaralás elé sem nézünk - aminek szintén több oka van... Talán a tavalyi évben összejött sokféle/sokfelé kiruccanás elegendő élménytartalék kellett volna, hogy legyen idénre is... :)

No, de ennyi bevezető éppen elegendő is. Ám muszáj volt felvázolni az előzményeket, hogy nyilvánvaló legyen: mennyire vártunk már egy kis kirándulást, levegőváltozást. Múlt hétvégén már mentünk  volna, de  úgy esett az eső egész nap, és annyira lehűlt a levegő, hogy jobbnak láttuk nem elindulni. Akkor Borszék és környéke volt az elképzelés, erre a hétre viszont megváltoztattuk az úticélt.

Hogy - hogy nem, a Szent Anna-tó és környéke eddig egyszerűen kimaradt mind az én, mind pedig Férj utazásainak "repertoárjából". Egyszerűen úgy adódott, hogy egyikünk sem járt még itt sem együtt, sem külön-külön. És persze, lányaink sem. Após nem volt biztos benne, úgy rémlett neki, mintha már járt volna, de nem volt száz százalékos benne.

A végleges útvonal a következő volt: Marosszentgyörgy - Nagyernye - Szováta - Székelyudvarhely ("finom" megállóval a Frieske Pan-nál) - Csíkszereda - Sepsibükszád - Mohos-tőzegláp és Szent Anna-tó - Sepsibükszád - Csíkszereda - Gyergyószentmiklós (nem mentünk be a városba, picivel hamarabb letértünk) - Bucsin - Parajd - Szováta - Nagyernye - Marosszentgyörgy. Összesen 440 km volt az út. Reggel negyed 8-kor indultunk otthonról, és valamikor este 8 körül érkeztünk haza, bár nem emlékszem pontosan, hánykor. Az úttest minősége végedes végig nagyon-nagyon jó volt, csupán csak a Sepsibükszádnál való letérő után, a tó felé vezető úton volt egy-két rosszabb útszakasz, de az összesen kevesebb, mint 500 méter volt. Tehát ezt az útvonalat bátran ajánlom mindenkinek.

A főúttól 17 km van a tó és a láp közelében lévő parkolókig. Az utat nem lehet eltéveszteni, egyetlen elágazás van: az egyik úton a tóhoz, a másikon Bálványosra lehet menni, de jól ki van táblázva, irányjelzőzve, nem lehet elvéteni. Fenn két parkoló van, automata sorompóval működnek. A "jegyre" kiírt időponttól számítják azt a 3 órát, amennyire a 24 lejes parkolás érvényes (ez az ára most, 2020 júliusában). Aki meghaladja a 3 órát, az további 2 lejt fizet félóránként. Az érdekesség viszont az, hogy ebben a 24 lejes alapárban benne van a jármű parkolása, az autóban ülők számától függetlenül mindenkinek a belépés a Mohos-tőzeglápra, ahol (profi és vicces) idegenvezető kíséri a turistákat, illetve el lehet sétálni a Szent Anna-tóhoz is. Végül mi 26 lejt fizettünk összesen, mert picivel meghaladtuk a 3 órát. De, mindenesetre, szerintem ez nagyon alacsony ár, minden baniját megéri kiadni. Ugyanakkor, láttuk, hogy van kempingezőhely is, sátorral és lakókocsival is igénybe lehet venni. Jó tudni erről is. :)

Az információs ablaknál szívesen és udvariasan elmagyarázták a tudnivalókat, illetve további tudnivalók több nyelven is ki vannak függesztve (magyar, román, angol). Jó tudni, hogy a Mohos-tőzeglápra minden egész óra 15 perckor lehet belépni, az idegenvezetők a láp bejáratánál - ahová 2-300 méteres sétával lehet eljutni - várják a kíváncsi turistákat, és magyar, illetve román nyelvű csoportokat alkotnak. (Ezúttal legalábbis csak két csoport volt, nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy szükség esetén angolul is zajlik idegenvezetés.) A mi idegenvezetőnk Csaba volt, és abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy csupán 6 személynek kellett magyaráznia, jól hallottunk és értettünk mindent, amit mondott.

Jó hangulatban zajlott a séta, Csaba rengeteg információt elmondott, és bátran lehetett kérdezni is. Mindenesetre, ahogy beléptünk a láp területére, olyan szürreális kép fogadott, hogy szabályosan azt éreztük, hogy évmilliókat repültünk vissza az időben. Gondolom, a borús időnek és az enyhén szemerkélő esőnek is volt némi köze ehhez, de tényleg úgy éreztük magunkat, mintha a jégkorszakba csöppentünk volna. Nem is részletezem én az elhangzott információkat, főleg mert egy részük amúgy is megtalálható a világhálón, másrészt pedig inkább el kell oda menni, és első kézből kell meghallgatni őket az idegenvezetők tolmácsolásában. Csaba nagyon sok érdekességet mondott, no meg vicceket is - többek között megtudtuk, hogy a lápban a medvék ellen úgy kell védekezni, hogy körbeálljuk az idegenvezetőt . Merthogy igen, a láp területén, ami mintegy 80 hektárnyi, élnek medvék is, de nekünk hála Istennek, nem volt "szerencsénk" találkozni eggyel sem. Csupán az ösvényeiket láttuk, amelyekre Csaba hívta fel a figyelmünket. Elmondása szerint azt az útvonalat is, amelyekre a pallókat és a farönköket állították, szintén a medvék ösvényére építették, ők valahogy ösztönösen tudják, hová léphetnek, és hová nem, állítólag beépített gps-ük van erre. 

Egy rövid szakaszon aztán kipróbáltuk azt is, hogy milyen magán a tőzegfelszínen járni: hát, izgalmas volt, mindenesetre, főleg azután, hogy bemutatták, hogy tulajdonképpen alattunk a víz van, és a különböző helyeken a különböző vastagságú tőzegmoharéteg.  A láp növényzete fantasztikus. Nincs túl sok faj, de a speciális feltételeknek - mikroklíma, savas víz és "talaj" - köszönhetően olyan csudaságok (reliktumok) nőnek itt, mint a gyapjúsás, aminek vattacsomószerű virágját a második világháborúban vérzéscsillapításra használták, a szörnyen savanyú bogyójú tőzegáfonya, a nadragulyánál tízszer mérgezőbb gyönyörű, filigrán virágocskájú közönséges tőzegrozmaring, a hashajtó hatású és hallucinogén anyagokat tartalmazó mámorka, és nem utolsó sorban a kereklevelű harmatfű, azaz közismertebb nevén a húsevő növény. A láp valamikor egy hatalmas tó volt, ennek a hatalmas tónak a felszínét azonban mára már jórészt beborította a tőzegmoha, ami hol vékonyabb, hol vastagabb réteget képez a tó fölött. A tóból 17 tószem maradt vissza napjainkra, ebből a látogató turisták kettőt látnak: egy kisebbet, aminek csupán néhány méter az átmérője és 17 m a mélysége, illetve egy nagyobbat, aminek az átmérője picivel nagyobb az előzőénél, a mélysége viszont 22 m. Vizük szinte fekete, és annyira savas, hogy állatok nem tudnak megélni benne.

A láp területét nem ott hagyjuk el, ahol bemegyünk, hanem egy teljesen másik helyen. Innen kb. 5-10 perces sétával lehet visszaérni a bejárathoz, onnan pedig, szintén sétálva, a parkolóba.

Ezek után el lehet sétálni a Szent Anna-tóhoz, ami alacsonyabban fekszik, mint a Mohos-tőzegláp, mintegy 200 m a szintkülönbség a kettő között. Sima, aszfaltozott úton lehet végigmenni, de aki jó kondiban van, és unja is a kacskaringós szerpentineket, végigvág az útkanyarulatok közötti erdőszakaszokon. Időseket (65 év fölött), 5 év alatti gyerekeket és 1 kísérőt, várandós nőket, illetve fogyatékkal élő személyeket ingyenesen is le- és felszállítanak kisbusszal. A tóra leérve nem túl nagy a lehetőségek tárháza - körbe lehet sétálni a tavat, csónakot lehet bérelni (nem néztem az árát), enni-inni lehet a partján, pihenni a padokon vagy a fűben (fürdeni már néhány éve nem szabad benne), lehet sólyommal vagy mi a szösszel fotózkodni (20 lej, és saját gépeddel készíted a fotót) - ám a gyönyörű látvány - minden méterről más-más arcát lehet látni a tónak - és a jó levegő akár bőven elegendő is lehet. Mi "körbesétáltuk" a tavat, és csak azért írtam idézőjelesen, mert igazából csak egy jó háromnegyed kört írtunk le. Az volt a vagány, hogy az erdei ösvény/út végig közel volt a vízparthoz, és az gyakorlatilag bárhol megközelíthető, elérhető, nincsenek meredek partrészek, vagy ilyesmi. Az evős-ivós részen eléggé sokan voltak, amúgy a hétvége ellenére úgy gondolom, hogy nem volt túl zsúfolt a hely, jól "elférhetett" mindenki. A visszaút már kevésbé volt pihentető, kár, hogy először ereszkedtünk, és utána másztunk hegyet. :) Nekünk 3 óra és kb. 20 percbe telt a két objektum megnézése, felfedezése, miután felértünk a parkolóba pedig nemsokára indultunk is.

A hazafelé út egy részét más útvonalon tettük meg, mert Csíkszeredától Gyergyószentmiklós irányába mentünk, Csíkszentdomokosnál megálltunk enni a Kárpátia Panzióban, ahol bár nem volt asztalfoglalásunk, perceken belül sikerült mégis leülni, és ahol mindenkinek finomat sikerült választania, rendelnie. Nem részletezem a menüt, de 5 személyre 205 lejt fizettünk, ami elég jó ár, és igazán finom volt minden. A kiszolgálás is korrekt volt, a pincérek kedvesek, a hely pedig szép és tiszta. Örömmel tértünk be néhány évnyi kihagyás után, és szerencsére, ezúttal sem kellett csalódnunk.

Innen már egyenesen hazatartottunk, Gyergyószentmiklós előtt eltértünk Parajd irányába, átszelve a Bucsint, aminek jó kétharmad része (csak a bogdáni letérőig jártam arra ezelőtt) szintén "szűz föld" volt számomra, de így már ezt is kipipálhattam. :)

Mindent összevetve szuper nap volt szuper helyszínekkel, egyedül az időjárás hagyott pici kívánni valót maga után, örültem volna, ha a déli-kora délutáni órákban is lett volna részünk némi napsütésben, de így is szuper volt, ez sem szegte kedvünket.

Ha bárkinek bármi kérdése lenne még a helyszínekkel, útvonallal stb. kapcsolatban, szívesen megválaszolom  ha tudom. :)

Görögország - Halkidiki, 2023 - 1

Ahhoz képest, hogy tavalyelőtt azt mondtuk, Görögországot nem egyhamar iktatjuk újra az úticéljaink közé, idén mégis oda mentünk nyaralni. :...